četvrtak, 17. svibnja 2012.

Kako ublažiti stres? vol.4

TEHNIKA 3 MINUTE

U pitanju je tehnika koja je već uveliko zastupljena među ljudima i široko primijenjiva kada je u pitanju stres. Najbolja strana ove tehnike je u tome što otklanja stres baš u trenutku kada je najintenzivniji. Pogodna je za najstresnije situacije poput višesatni zastoj u prometu, napadaji bijesa, kratki rokovi za izvršenje nekog posla i sl. S obzirom na to, da u ovakvim situacijama nismo u mogućnosti otići trčati ili meditirati, jednostavne tehnike zasnovane na disanju, poput ove, mogu vam biti od ogromne pomoći svaki put kad vas obuzme stres.
Ova vježba se može raditi u intervalima od 3 do 5 minuta i predstavlja jako efektan način za zaustavljanje naleta bijesa, napetosti i nervoze.
U nastavku slijedi način izvođenja vježbe, korak po korak, u pet točaka:
  1. Zauzmite uspravan sjedeći položaj u kom se osjećate udobno. Zatim se usredotočite na svoje trenutačno stanje.
  2. Blokirajte svoje nadolazeće negativne misli. Zatvaranjem očiju vam to može olakšati.
  3. Obratite pažnju na svoje disanje: polako udišite na nos, dopustite sebi da to traje i nekoliko sekundi (5-10).
  4. Izdahnite lagano na usta, ali tako što ćete se pobrinuti da izdisaj traje duplo duže od udisaja. Potrudite se da izbacite sva zrak iz pluća.
  5. Ponovno polako udišite, a zatim nastavite ovako u intervalima od 3-5 minuta.
Ovu vježbu možete napraviti jako brzo u stresnim situacijama, ili koliko želite možete povećati vrijeme trajanja vježbe na 15-20 min i raditi je svakog dana kao neku vrstu meditacije. Ukoliko ste uporni i redoviti s ovom vježbom, možete uvježbati svoj organizam i tijelo do te mjere da se još brže opušta kad se nađe u stresnim situacijama.
Vježba je vrlo jednostavna i efikasna i kada su u pitanju napadi panike, nervoze, treme i straha.

Nema komentara:

Objavi komentar